Pár švestiček

Sušené švestky poslouží k očistě střev. Dvě tři čerstvé, snědené před jídlem, napomáhají vyloučit z těla močovinu, což vám pomůže proti bolesti kloubů. Osušenými peckami můžete naplnit nahřívací polštářky. Dokonce se využívají i v kosmetice. Máme pro vás několik trošku netradičních receptů:
čatní na stole
·         Pleťová maska ze švestek
1 rozmačkaná švestka (krátce spařit, prudce zchladit, oloupat, vypeckovat)
1 polévková lžíce zakysané smetany
1 lžička medu
Suroviny smícháme a vzniklou pastu nanášíme na obličej i dekolt, kde ji necháme působit 20 minut.
Poté omyjeme vlažnou vodou. Pokožka bude krásně zvláčnělá.
·         Karamelové švestky
20 švestek
2 polévkové lžíce másla
2 polévkové lžíce cukru
špetka skořice, špetka drcené vanilky
 
Vypeckujete švestky. Na pánvi rozehřejte máslo, vložíte ovoce, necháte zpěnit a chvilku rozváříte do změknutí. Pak přisypete cukr, který necháte nejdříve zkaramelizovat. Když začne hnědnout, přidáte skořici s vanilkou a promícháte. Můžete podávat jen tak k jogurtu. Nebo k bramborovým nočkům.
 švestka s peckou
·         Švestková šťáva
2 kg švestek
1 a ½ litru vody
800 g krystalového cukru nebo méně, podle chuti
1 lžička kyseliny citronové
 
Vypeckované švestky ve vodě povaříte do změknutí, rozmícháte s cukrem a rozmixujete. Poté šťávu přecedíte přes hustý cedník nebo plátýnko (dětskou látkovou plenku). Znovu se vaří asi pět minut a můžete přidat pro konzervaci trošku kyseliny citronové. Ještě horkou šťávou plníte sklenice, popřípadě sterilizujete.
 
·         Švestkové čatní
1 kg vypeckovaných švestek
4 červené cibule
hrst ve vodě namočených rozinek
5 stroužků prolisovaného česneku
200 ml vinného octa
50 ml octa balsamico
300 g krystalového cukru
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
špetka mletého kardamomu
špetka soli
chilli podle chuti
 
Švestky nakrájejte na kousky, dejte se všemi přísadami do velkého hrnce, vařte asi hodinu do úplného rozvaření. Občas zamíchejte. Můžete rozmixovat dohladka ponorným mixérem. Ihned plňte do umytých sklenic, kápněte slivovici pod každé víčko a pevně uzavřete. Na pět minut otočte sklenice dnem vzhůru.
Tohle je náš rodinný recept. Čatní s oblibou jíme ke grilovanému masu a nikdy ho není dost.