Www

Sociální média, fenomén 21. století

Jestli něco nejde dnešnímu světu upřít, tak to, že se čím dál rychleji mění. Zdá se, že svět našich rodičů plynul pomaleji a klidněji. Bylo více času naučit se v něm zorientovat a chodit. Bylo to lepší? Bylo to horší? Bylo to jiné. Dnešní doba ale nese jeden fenomén, který se v historii ještě nikdy neobjevil: mladá generace ovládá jeden ze základních atributů dnešní society lépe než generace starší. Zdá se, že je to trošku proti přirozenosti, příroda přece zajistila, aby se mladší vždy učili od starších, zkušenějších. Aby se moudrost předávala z generace na generaci. Internet v tomto přinesl přelom.

Facebook na mobilu

A s internetem po čase přišla neodlučitelně spjatá sociální média. Facebook, Twitter, Instagram, Skype…. Schválně, kdo z Vás si ještě pamatuje ICQ? Devadesátková generace už je vším tímhle dostižena a polapena. Nejdříve je stíhala jen na počítači, který se dal vypnout a nikdo na ně nemohl. Teď nám ale každému leží v kapse smartphone, který Vám dobíjí (nebo vybíjí) mozek v podstatě kdykoliv chce.

Sociální média mají dvě stránky, jak dobrou, tak špatnou. Jejich nespornou výhodou je v podstatě nulová komunikační bariéra. Kdykoliv si zamanete, můžete komukoliv napsat a často dostanete odpověď velmi brzy. Díky sociálním sítím si člověk udržuje kontakty s lidmi, se kterými by je ve světe bez těchto médií hned ztratil. Na Facebooku má každý uživatel svůj kalendář akcí, takže nikdy o nic nepřijde. Stejně tak dostává každý den informaci o tom, kdo z jeho přátel právě slaví narozeniny. To vše a mnoho dalšího zcela zadarmo.

Ale ne zas tak úplně zadarmo. Všechny sociální sítě jsou plné reklam, které člověku bijí do očí a vrývají se hluboko do nevědomé paměti. Je potřeba, aby si člověk tento fakt uvědomoval a uměl v něm chodit, jinak se stane jednoduchým nástrojem manipulace. A to neplatí jen o reklamách, ale i o samotných příspěvcích uživatelů. Málokdo si na svůj například Instagram dá, že se mu něco nepodařilo, že se v něčem zklamal. Najdete tam jen fotky plné Slunce (obrazně i neobrazně řečeno). A to, když člověk zrovna nemá den, může působit velmi nepříjemně.
Sociální sítě

Výhod i nevýhod virtuálního světa najdeme mnoho, nejdůležitější tedy je naučit se v něm chodit. Doba je taková, že se bez nich ještě obejdeme, ale o leccos bychom byli ochuzeni. Jaké je tedy doporučení? Najděte si, co Vás na internetu obohacuje, co Vás zajímá, rozvíjí nebo třeba i pomáhá relaxovat a toho se držte. A co Vás naopak vysává a rozčiluje, to si odstraňte ze sledování a vyhýbejte se tomu.